Akershus Auto

Tenk på dette før du kjøper kjølebil til medisinfrakt

Medisiner er temperatursensitive varer med høy verdi. Det stiller høye krav til bilen som skal frakte dem. Her får du noen tips om hva du bør tenke på før du kjøper en kjølebil til medisinfrakt.

Virkestoffene i medisiner blir brutt ned over tid. For at denne prosessen ikke skal fremskyndes, er det viktig at de blir lagret i rett temperatur gjennom alle ledd i fraktkjeden. Alle medisiner er temperatursensitive, og mange må holde kjøleskapstemperatur (2–8 °C) for ikke å bli ødelagt. Andre må ikke oppbevares i høyere temperatur enn romtemperatur (25 °C).

Dersom medisinene ikke lagres riktig under frakt, kan man ikke garantere at medisinene virker som de skal. Da må de destrueres. Medisiner er varer med høy verdi, og destruering innebærer store økonomiske tap.

Kjølebilen må være godkjent for medisinfrakt

En bil som skal frakte medisiner må kunne holde jevn temperatur i lagerrommet uavhengig av antall kolli som skal fraktes og temperaturen utenfor bilen. 

For å kunne frakte medisiner må bilen være godkjent for medisinfrakt. Når bilen er godkjent, betyr det at den er isolert riktig og har et aggregat som sørger for riktig temperatur for medisinlagring.

Hos Akershus Auto bygger vi mange kjølebiler ut fra ferdige bildelsett. Settene gir biler som allerede har bestått temperaturtester hos produsenten, og som er godkjent for å frakte medisiner. Vi spesiallager og skreddersyr også større skapbiler godkjent for medisinfrakt.

Kjølebilen må ha riktig isolasjon og aggregat

Felles for alle kjølebiler er at de har isolasjon i tak, vegger, dører og gulv. Det er viktig at tykkelsen på isolasjonen er tilpasset de ulike delene av lagerrommet, fordi ulike områder blir utsatt for ulike temperatursvingninger. Gulvet i bilen har for eksempel tykkere isolasjon enn taket og veggene, fordi temperaturen på undersiden av bilen kan komme opp i 40–50 °C.

Norge er et langstrakt land med vekslende temperaturer i ulike områder og i løpet av årstidene. Det stiller krav til at aggregatet i kjølebilen kan tilpasse seg under transporten. Selv om vi sier «kjølebil», er det nemlig ikke bare kjølefunksjon i bilen.  Varene må holde kjøleskapstemperatur selv om det er mange minus- eller plussgrader ute, og derfor må aggregatet både kunne varme opp, kjøle ned og fryse lagerrommet.

Aggregater til kjølebil varierer i størrelse ut fra hvor stort lagerrom de skal temperere. En stor kjølebil som skal romme mange kolli trenger et større og kraftigere aggregat enn en mindre bil som skal frakte færre kolli.

Tenk på dette før du kjøper en kjølebil

Før du kjøper en kjølebil, er det viktig at du tenker over hva du skal frakte. Det påvirker hvor stort lagerrom du må ha, samt kapasiteten på aggregatet. En kjølebil er en stor investering, og da er det greit at den passer ditt bruksområde i lang tid fremover. 

Husk også på at ulike produsenter av aggregater har servicepunkter på ulike steder i Norge. Det er lurt å velge en bil som det er enkelt for deg å få reparert dersom det er behov for det. Kjøper du en kjølebil hos Akershus Auto kan du uansett alltid få den reparert hos oss, enten det er aggregatet eller noe annet på bilen som trenger service.