Akershus Auto

Frysebil

Med en frysebil kommer fisk og andre frossenvarer trygt frem til kunden. Her får du tips om hva du bør tenke på når du skal kjøpe en frysebil.

Når du skal frakte fisk og andre frosne matvarer, er det viktig at de holder seg frosne gjennom hele fraktkjeden. Hvis fisken oppbevares i gal temperatur over for lang tid, kan det gi bakterieoppblomstring som bidrar til at maten får dårligere holdbarhet. I verste fall blir den bedervet.

Fisk som ikke har blitt oppbevart riktig gjennom fraktkjeden må kastes, i tilfelle mennesker blir syke av å spise den. Fisk bør fraktes i en på temperaturer -30 til -40 °C, og det stiller høye krav til biler som skal frakte dem.

Frysebilen må ha riktig isolasjon og aggregat

Det er viktig at aggregatet på bilen er kraftig nok til å holde maten frossen, selv på de varmeste sommerdagene. Hvor stort og kraftig aggregat du trenger, avhenger av hvor stort lasterom det er i bilen. En bil med et stort lasterom trenger et kraftig aggregat som kan holde mange varer frosne lenge. I en mindre bil er det plass til færre varer, så den kan gjerne ha et mindre aggregat.  

Bilen må ha ATP-sertifikat og være FRC-godkjent

En bil som skal brukes til å frakte matvarer for salg må ha et ATP-sertifikat på at den er FRC-godkjent. ATP er en internasjonal avtale om transport av lett bedervelige næringsmidler. FRC betyr at bilen har et aggregat beregnet for frysing og at den har tykkere isolasjon enn en kjølebil, som gjør at den kan holde temperaturen mellom +12 og -20 °C. 

Hos Akershus Auto bygger vi i hovedsak frysebiler på modeller og chassis fra Mercedes-Benz. Hos oss får du både klassiske varebiler omgjort til frysebiler og spesiallagde og skreddersydde skapbiler med større kapasitet.

Det er viktig at tykkelsen på isolasjonen i en frysebil er tilpasset de ulike delene av lagerrommet. Ulike områder av lagerrommet blir nemlig utsatt for ulike temperaturer fra utsiden. På undersiden av bilen kan temperaturen komme opp i 40–50 °C, og derfor må gulvet være tykkere isolert enn resten av lagerrommet.

Tenk på dette før du kjøper en frysebil

Før du kjøper en frysebil må du ha tenkt gjennom hva du skal frakte. Det påvirker hvor stort lagerrom du må ha, som igjen påvirker hvilken kapasitet aggregatet må ha. En frysebil er en stor investering, og da er det greit at den passer til ditt bruk i lang tid fremover.

Merk deg også at de ulike aggregatprodusentene har servicepunkter på ulike steder i landet. Det beste er å velge en bil som det er enkelt å få reparert ved behov. Dersom du kjøper en frysebil Akershus Auto vil du uansett alltid få den reparert hos oss, enten det er aggregatet eller noe annet på bilen som trenger service.